Limited şirkete müdür olarak atanan kişilerin sigortalı sayılıp sayılmayacakları ve sigortalı sayıldıkları durumda SSK’ya mı, yoksa Bağ-Kur’a mı tabi olacakları hususu, bu kişilerin şirket ortağı olmaksızın dışarıdan şirket müdürü olarak atanmalarına veya ortağı oldukları şirkete müdür olarak atanmalarına göre değişmektedir.
Şirket ortağı olmayan bir kişinin, dışarıdan şirkete müdür olarak atanması
5510 sayılı yasa uyarınca hizmet akdine tabi olarak bir veya birden fazla işveren yanında çalışan kişiler 4/a, yani SSK kapsamında sigortalı sayılmışlardır. Dolayısıyla ortaklık vasfı bulunmaksızın limited şirkete dışarıdan müdür olarak tayin edilen kişiler 4/a kapsamında sigortalı sayıldıklarından, bu kişiler adına düzenlenecek işe giriş bildirgesinin atanma tarihinden bir gün önce SGK’ya verilmesi gerekiyor.
Diğer taraftan dışarıdan şirket müdürü olarak atanan kişilerin başka bir işyerinden 4/a’lı olarak bildiriliyor olmaları da, bu kişilerin dışarıdan şirket müdürü olarak atandığı işyerinden 4/a kapsamında sigortalı bildirilmelerine engel teşkil etmemektedir.
Bu nedenle başka bir işyerinde 4/a kapsamında primleri 30 gün üzerinden yatan kişi ortağı olmadığı bir şirkete dışarıdan şirkete müdür olarak tayin edilse bile, şirket müdürü olarak atandığı işyerinde de 4/a kapsamında sigortalı olarak bildirilmesi gerekiyor.
Şirket ortağı olan bir kişinin, ortağı olduğu şirkete müdür olarak atanması
Ortağı olduğu işyerine şirket müdürü olarak atanmış kişilerin hizmet akdine tabi çalışmasından söz edilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Bu nedenle limited şirket ortağı olan kişiler, ortağı olduğu şirketin müdürü bile olsalar 5510 sayılı yasa uyarınca 4/b, yani Bağ-Kur kapsamında sigortalı olacaklardır.
Başka bir işyerinde SSK’lı olarak çalışan bir kişinin, ortağı olduğu şirkete müdür olarak atanması
5510 sayılı yasada 6111 saylı kanunla yapılan değişiklikle birlikte 1/3/2011 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, sigortalının aynı süreler içinde;
- 4/a ve 4/b kapsamındaki sigortalılık statüsü ile 4/c kapsamındaki sigortalılık statüsüne tabi çalışması halinde 4/c kapsamında,
-4/a ve 4/b kapsamında sigortalılık statüsüne tabi çalışması halinde 4/a kapsamında
Sigortalı sayılacakları öngörülmüştür.
Dolayısıyla farklı bir işyerinde 4/a’lı olarak çalışmakta iken, ortağı olduğu şirkete müdür olarak atanan kişilerin 4/a lı sigortalılıkları devam edeceğinden, bu kişilerin ortağı olduğu işyerinden 4/b kapsamında sigortalı sayılmaları söz konusu değildir.
Ancak, 4/a kapsamındaki çalışma sona erdikten sonra şirket ortaklığı devam ediyorsa, o takdirde şirket ortaklığından dolayı 4/b kapsamındaki sigortalılık devreye girecektir.
Yine, ortağı olduğu şirkete müdür olarak atanmış ve 4/b kapsamında sigortalı olmuş bir kişinin, başka bir işyerinde SSK’lı olarak çalışmaya başlaması halinde, 4/a kapsamındaki sigortalılık statüsü geçerli olacağından,4/b kapsamındaki sigortalılık statüsü 4/a kapsamında çalışmaya başladığı günün öncesinde sona erecektir.
4/a kapsamında çalışan bir kişinin çalıştığı şirkete ortak olması
5510 sayılı yasada yapılan değişikliklerle birlikte 1/10/2008 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 4/b kapsamında sayılanların, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4/a kapsamında sigortalı bildirilmelerinin önüne geçilmiştir.
Bu nedenle 4/a kapsamında çalışmakta iken, 1/10/2008 tarihinden sonraki sürelerde çalıştığı şirkete ortak olan kişilerin ortak oldukları tarihin bir gün öncesinde 4/a kapsamındaki sigortalılıkları sona erip, ortak oldukları gün itibariyle 4/b kapsamındaki sigortalılıkları başlatılmaktadır.
Çalıştığı şirkete 1/10/2008 tarihinden önceki sürelerde ortak olan kişiler ise 2013/11 sayılı Genelgeye göre 4/a kapsamındaki sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar ortak oldukları işyerlerinden 4/a’lı olarak bildirilmeye devam edileceklerdir.
S.M.M.M. Lütfi GÜLBENK